Terörist Abdullah Öcalan tarafından ortaya atılan ve DTP tarafından dillendirilerek 2. Olağan Kongre'de kabul edilen "Demokratik Özerklik Projesi" Kürtçe, Türkçe ve İngilizce broşür halinde hazırlanarak milletvekilleri ve bakanlara gönderildi.
Türkiye'nin siyasi idari yapısında reform yapılması istenen projede, Türkiye'nin 20-25 bölgeye ayrılması, her bölgenin kendi sembollerine izin verilmesi isteniyor.
HER BÖLGENİN RENGİ VE SEMBOLÜ OLSUN
Kamuoyuna açıklandıktan sonra tartışma yaratan ve tepkiye neden olan Demokratik Özerklik Projesi, "Kürtler ne istiyor" sorusuna cevap veriyor.
Türkiye'nin siyasi ve idari yapısında reform yapılması istenen projede, önce yeni bir anayasa yapılması, Türkiye'nin üniter yapısına saygı gösterilmek şartıyla, yerel ve bölgesel özerk yapıların önünün açılması, resmi dil ve bayrağın bütün Türkiye için geçerli olmakla birlikte her bölgenin kendine ait sembolleri ve renklerine izin verilmesini öngörüyor.
TÜRKİYE'NİN 20-25 BÖLGEYE AYRILMASI İSTENİYOR
Türkiye'nin 20-25 bölgeye ayrılması istenen projede, her bölgenin kendi ismi ile adlandırılacağı yeni bir yönetim biçimi oluşturulması, yerel yönetimlere daha fazla yetki verilmesi, valilerin halk tarafından seçilmesi talep ediliyor.
Kürt dili ve kimliğinin anayasal güvenceye alınması istenen projede, "Trabzon, Diyarbakır, Van, Erzurum gibi illerin bölgesel metropoller ilan edilmesi, Kuzey Irak yönetimi ile dostane ilişkiler geliştirilmesi, yerel kaynakların yerel yönetimlere aktarılması" önerileri sıralanıyor.
ASKER PKK OPERASYONUNU DURDURSUN
Projede, açıkça dile getirilmese de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin PKK'ya yönelik sürdürdüğü operasyonlara son verilmesi ve çatışmasızlık ortamının yaratılması için yeni bir anayasa yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilirken, "çatışan taraflar arasında arabulucu rolü oynanabileceği", sivil toplum örgütlerinin çatışmasızlık ortamına destek sunabilecekleri ifadelerine yer veriliyor.
CHP VE MHP'DEN TEPKİLER
TBMM'de dağıtılan 'sarı, kırmızı, yeşil' renklerin hakim olduğu, Türkçe, Kürtçe ve İngilizce basılmış DTP kitapçığına, CHP ve MHP'den çok sert tepkiler geldi.
CHP'li Özyürek, kitapçığa, "Burada demokratik özerklik adı altında eyalet sistemi öneriliyor" diye tepki gösterdi. MHP'den Oktay Vural da, "Tek kelimeyle ihanet projesi" dedi.
CHP Genel Saymanı ve İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk imzasıyla milletvekillerine dağıtılan, 'sarı, kırmızı, yeşil' renklerin ön plana çıkarıldığı Demokratik Özerklik Projesi adlı kitapçığa tepki gösterdi. Meclis'te ilk kez Kürtçe bir kitapçık dağıtıldığını belirten Özyürek, "İlk Kürtçe programın dağıtılmış olması önemli, ama içeriği daha da önemli. Burada demokratik özerklik adı altında eyalet sistemi öneriliyor" dedi.
Bölgede PKK'ya direnç kalmadı
Terör örgütü PKK'nın Türkiye'de özerklik kopartmak, ardından da ayrı bir devlet kurmak amacında olduğunu sürekli dile getirdiklerini anlatan Özyürek, şunları söyledi: "Terörün tırmandırılmasının arkasında da ayrı bir devlet kurmak var. DTP kurultayında alınan karar doğrultusunda tekrar gündeme getirilmeye çalışılıyor. Türkçesiyle, İngilizcesiyle, Kürtçesiyle parlamenterlere dağıtılmış, basına dağıtılmıştır. Sayın Başbakan'ın Diyarbakır ziyaretinde kepenkler kapatılmış, çöp toplanmamıştı. Daha önce de PKK kepenk kapattırmak için girişimlerde bulundu, başaramadı. Çok az sayıda esnaf kepenk kapattı. Öyle anlaşılıyor ki, direnecek kimse kalmadı. Herkes korkutuldu, teslim alındı."
Ülkeyi adım adım bölme çabası
Sayın Başbakan Tunceli'ye gittiğinde, 'Buralara gelen tek parti lideri benim' diye övünüyor, ama tepesinden uçaklar, helikopterler uçurularak, zırhlı araçlarla korunarak, sokaklar olağanüstü rejimde olduğu gibi boşaltılarak bir Başbakan oraya gidiyorsa bu marifet değil. Artık hem Abdullah Öcalan'a özgürlük, hem de özerk federal yapı gündeme gelecektir. Bu, ülkeyi adım adım bölmeye çalışan bir projedir."